Et lån på 4000 kroner er ikke en formue, men derfor kan man stadig risikere at banken siger nej. Det kan være en frustrerende oplevelse, hvis man akut mangler pengene, og derfor er der mange danskere, som i stedet vælger et kviklån. Kviklån er kendt for at være dyre, men sandheden er, at også kviklån kan gøres forholdsvis billigt, hvis man afbetaler dem efter aftalen med udlåneren.

Først og fremmest er det dog relevant at kigge på, hvorfor banken siger nej til så mange danskere til at starte med.

Hvorfor siger banken nej?

Siden finanskrisen i 2008 har bankerne generelt været mere varsomme med at låne penge ud. Det betyder, at flere danskere får et nej, når de henvender sig vedrørende et lån – både når det gælder lån til bolig og forbrug.

Bankerne er især varsomme, hvis der er tale om personer, som enten er unge eller har haft en jobsituation, der ikke har været helt stabil. Det betyder, at mange danskere kan få afvist et lån, selvom de i realiteten godt kunne betale tilbage.

Når bankerne skal låne ud, kigger de både på lønsedler og årsopgørelse for at bedømme en persons kreditværdighed. Hvis den ikke er tilstrækkeligt god, bliver man afvist fra at låne. Bankerne vil gerne være helt sikre på, at de får deres penge igen, og derfor kan man blive afvist, fordi ens kreditværdighed ikke er optimal.

Nogle danskere bliver automatisk afvist, fordi de står i RKI. RKI er en database over dårlige betalere, og man kan blive registreret, selvom det kun er et lille beløb som man skylder. Beløbets størrelse betyder imidlertid ikke noget for banken, og det betyder, at en registrering i databasen vil give et automatisk afslag.

Er kviklån er alternativ?

Hvis banken har afvist din anmodning om at låne penge, så kan et kviklån være et alternativ. Med et kviklån kan du både låne små og større beløb.

Dem der udbyder kviklån har ikke lige så stramme regler som bankerne. Det skyldes, at de ikke er bange for at påtage sig en højere risiko med dem, som de låner ud til. Til gengæld kræver de en rente, som er højere end bankens, fordi de netop har større risiko for ikke at få deres penge igen.

Der er ikke noget galt i at tage et kviklån, men det er en god idé at være velinformeret – også selvom du kun låner et mindre beløb som 4000 kroner. Din rente på lånet er højere end bankens rente, men til gengæld får du et fleksibelt og nemt lån. Du skal dermed afgøre med dig selv, om du er billig til at betale renten.

Kviklån har ofte en kort løbetid. Det vil sige, at du skal betale lånet tilbage på et aftalt tidspunkt. Hvis du overholder lånets vilkår, vil du opleve at et kviklån ikke behøver være dyrt. Det handler bare om at have ordentlig struktur på ens penge.