Alle kan ende i en situation, hvor de pludselig har behov for en større sum penge. Det kan være særdeles ubehageligt, for man ved ikke altid, hvor man skal få pengene fra. Det er eksempelvis de færreste, som har en familie eller venner, der uden varsel kan låne 25.000 kroner ud.

Heldigvis bliver der hele tiden stiftet flere og flere udlåningsbureauer, og det betyder, at der i dag er masser af muligheder for at låne penge. Vi kender alle kviklån, hvor mindre beløb bliver lånt ud, og derefter skal betales tilbage efter en måneds tid. I dag er det imidlertid også blevet muligt at låne større beløb, og mange udlåningsbureauer tilbyder lån på 100.000 kroner.

Hvis du låner 25.000 kroner i banken, så får du en bestemt rente tilbudt. Henvender du dig derimod hos et udlåningsbureau, skal du selv vurdere om en rente er fordelagtig. Derfor har vi samlet nogle gode råd på denne side. Her hos Udbetalingsguiden synes vi nemlig, at det skal være så nemt som muligt at låne penge.

Kig på ÅOP

ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent og er en enhed, der er skabt for at gøre det nemmere at sammenligne lån. Lån på små beløb har typisk en løbetid på 14-30 dage, og derfor er ÅOP ikke altid en god måde at sammenligne disse lån på, da der er mange små faktorer, som kan lave store påvirkninger på ÅOP.

Når man kommer op på større lån på 25.000 og derover, så er ÅOP derimod et godt sammenligningsgrundlag i mange tilfælde. Med ÅOP bliver det nemt at sammenligne omkostningerne ved forskellige lån. Du skal blot være sikker på, at tilbagebetalingstiden er nogenlunde den samme. Et lån kan sagtens have en lav ÅOP, for den har en urealistisk kort tilbagebetalingstid.

Ud over ÅOP kan du også kigge nærmere på nogle af de mere specifikke tal. Du kan eksempelvis sammenligne renterne på forskellige lån. Her skal du dog være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er lånet med den laveste rente som er bedst. Der kan nemlig også være visse stiftelsesomkostninger, som gør at lånet alt i alt ikke er det billigste.

Planlæg din tilbagebetaling

Når du låner et større beløb, er det vigtigt at have en plan for tilbagebetalingen. Et lån på 25.000 kan eksempelvis tilbagebetales over cirka 2 år, hvis du afdrager med 1.000 kroner om måneden. Her skal du imidlertid være opmærksom på, at du skal kunne betale 1.000 kroner hver måned. Det nytter derfor ikke noget, hvis du eksempelvis ikke har råd i december, fordi julen er dyr.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du kan afdrage med hver måned, så er det bedre at sætte beløbet lidt lavere. På den måde er du ikke så sårbar overfor svingninger i din økonomiske situation. Det er bedre at betale tilbage over lidt længere tid end ikke at kunne passe afdragene til tiden.